Rijbewijs voor motoren en doorgedreven rijvaardigheid.

Het rijbewijs voor motoren in detail en info over rijvaardigheid.

Sinds 1 mei 2013 zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd inzake het motorrijbewijs.

Rijbewijs B
1/ behaald voor einde 1988
Als het rijbewijs B werd afgeleverd voor einde 1988 mag je met een motorfiets of scooter op de openbare weg blijven rijden, zonder beperking van het vermogen of de cilinderinhoud.
2/ behaald voor 1 mei 2011
Wanneer het rijbewijs werd afgeleverd voor 1 mei 2011 moet je helemaal geen opleiding volgen en mag je in Belgie met de voertuigen rijden waarvoor een rijbewijs A1 nodig is. Wanneer je in het buitenland wil rijden met een dergelijke motorfiets, heb je een volwaardig rijbewijs categorie A1 nodig.
3/ behaald na 1 mei 2011
Wanneer je na 1 mei 2011 je rijbewijs B behaalde, mag je, na twee jaar in het bezit van dit rijbewijs te zijn, rijden met een motorfiets of scooter met een maximale cilinderinhoud van 125 cc, beperkt tot 11 kW/15 pk.
Op voorwaarde dat je 4 uur opleiding in een rijschool volgt. Je moet geen theoretisch of praktisch examen afleggen. Ook enkel toegelaten op Belgisch grondgebied.

Zonder rijbewijs
Er is geen rijbewijs vereist om een brommer of scooter van max 50 cc die niet sneller gaat dan 25 km/u, te besturen.

Rijbewijs AM
Met dit rijbewijs mag je vanaf 16 jaar een brommer of scooter met een cilinderinhoud van max 50 cc of max vermogen van 4 kW besturen. Deze voertuigen mogen niet sneller gaan dan 45 km/u.

Rijbewijs A1
Geldig vanaf 18 jaar voor motorfietsen met een max cilinderinhoud van 125 cc en max vermogen van 11 Kw/15PK.

Rijbewijs A2
Geldig vanaf 20 jaar voor motorfietsen met een max vermogen van 35 Kw/47 PK.

Rijbewijs A
Geldig vanaf 24 jaar voor motorfietsen met een vermogen groter dan 35 Kw/47 PK. De leeftijdslimiet wordt verminderd tot 22 jaar voor wie minimum al 2 jaar een rijbewijs A2 heeft.

Doorgedreven rijvaardigheid.

Rijbewijs rijvaardigheid

Bent u een beginnend of reeds meer ervaren motorrijder? Veiligheid en verkeersinzicht verhogen is het doel van een cursus rijvaardigheid.
Een perfecte motorbeheersing, bochttechiek, veilig remmen,… alles kan aangeleerd worden en geeft u een veilig gevoel onderweg.
Kijk op hun site voor meer cursussen.
Naar site

Wenst u wat te besparen op uw verzekering ? Dat kan!

motortraining rijbewijs

Door het volgen van een rijvaardigheidstraining bij een erkend trainingscenter kan u een korting krijgen op jouw motorverzekering. Motortraining.be, is een erkend trainingscenter, waar men terecht kan voor alle mogelijke motortrainingen.

Een rijvaardigheidstraining volgen?

  • je leert de grenzen van je motor kennen
  • leer om alle capaciteit van je motor te benutten op een veilige en verantwoorde wijze.
  • ken je eigen grenzen
  • koppel je ervaringen aan moderne technieken
  • afwijkingen die er doorheen de jaren zijn ingekropen kan je afleren
  • krijg tot 15% korting op je motorverzekering

De trainingen worden op jouw maat gegeven op een begrijpbare maar vooral doenbare methode. We laten niet zien wat onze instructeurs kunnen, maar wel wat jij kan na een training.