Voordelen bij de motorhandelaar en op fiscaal vlak

Als motorhandelaar zorgen wij ervoor dat onze tweedehands motoren, voor ze in verkoop worden gezet, op volgende punten grondig worden nagekeken:

  • nazicht aandrijving (ketting en tandwielen)
  • nazicht banden en bandenspanning (indien nodig vervangen)
  • nazicht luchtfilter
  • nazicht remmen
  • vervangen olie (indien nodig oliefilter)
  • controle algemene staat van het voertuig en de motor (ongevalvrij,…)
  • controle echtheid documenten
  • batterij werking

Al onze verkochte motoren genieten van 1 jaar waarborg, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over verborgen gebreken.

Indien gewenst is een testrit mogelijk.

Verkeersbelasting

Denk eraan dat de jaarlijkse verkeersbelasting van je motorfiets een pak lager ligt dan die van je wagen.

De verkeersbelasting op motorfietsen is eenvormig vastgesteld op 36,24 euro. Dat bedrag wordt jaarlijks op 1 juli geïndexeerd.
Motorfietsen met een cilinderinhoud van 250 cm3 en minder zijn vrijgesteld van deze verkeersbelasting.

De BIV (Belasting op de inverkeerstelling) wordt berekend op basis van het vermogen van de motor. Indien het vermogen van eenzelfde motor uitgedrukt in PK en in kW tot een verschillend belastingbedrag leidt, is het hoogste bedrag verschuldigd. Voor de inverkeerstelling van tweedehandse motorfietsen zijn er verminderde tarieven.

Wat we je nog zeker willen meegeven, en wat toch een leuk argument is om woon- werkverkeer per moto te promoten:

Zowel de woon-werkverplaatsingen als de andere (dan woon-werkverkeer) beroepsmatige verplaatsingen met uw motorfiets zijn fiscaal aftrekbaar.

Voor uw woon-werkverkeer hebt u de keuze tussen het forfait van 0,15 euro per afgelegde kilometer en het bewijzen van uw werkelijke kosten (kosten woon-werkverkeer, verzekeringskosten, verkeersbelasting, brandstof, kosten voor beschermende motoruitrusting …).

Voor uw andere (dan woon-werkverkeer) beroepsmatige verplaatsingskosten gelden dezelfde toepassingsregels als voor de beroepsmatige verplaatsingen buiten het woon-werkverkeer met de auto. De verplaatsingskosten met de motor zijn volledig aftrekbaar.
Wanneer u voor uw woon-werkverkeer kiest voor het forfait van 0,15 euro wordt er verondersteld dat al uw kosten begrepen zijn in dit forfait, dus ook de kosten voor uw motoruitrusting. U kunt ze bijgevolg niet meer aftrekken.

Wanneer u kiest voor de aftrek van uw werkelijke kosten, is uw beschermende motoruitrusting aftrekbaar wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan:

✓ De beschermende motoruitrusting is gekocht in een motorspeciaalzaak.
✓ Het gaat om beschermende en specifieke motoruitrusting of thermische onderkledij.
✓ Er een factuur uitgereikt.
✓ De factuur vermeldt het merk, het model en een omschrijving van de motoruitrusting.